Ο Μπάιντεν θέλει να μοιράσει 7 δισ. δολ. από παγωμένα αφγανικά κεφάλαια

[ad_1]

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να μοιράσει 7 δισεκατομμύρια δολάρια από παγωμένα αφγανικά κεφάλαια μεταξύ της ανθρωπιστικής βοήθειας για τη χώρα και των θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου που προσπαθούσαν να κατασχέσουν τα κεφάλαια στο δικαστήριο, σύμφωνα με αναφορές.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα αρχίσει να ανοίγει μια νομική οδό για ορισμένους συγγενείς θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 για να αποδεσμεύσει 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια από περιουσιακά στοιχεία που είχε καταθέσει η κεντρική τράπεζα του Αφγανιστάν στη Νέα Υόρκη.

Ο Μπάιντεν θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα την Παρασκευή που θα επιτρέψει στα μισά από τα κεφάλαια, τα οποία πάγωσαν μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο του περασμένου έτους, να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τον αφγανικό λαό παρακάμπτοντας τους Ταλιμπάν.

Το εξαιρετικά ασυνήθιστο σύνολο κινήσεων, που αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή, έχει σκοπό να αντιμετωπίσει έναν μπερδεμένο συνονθύλευμα νομικών, πολιτικών, εξωτερικής πολιτικής και ανθρωπιστικών προβλημάτων που προκύπτουν από τις επιθέσεις και το τέλος του 20ετούς πολέμου στο Αφγανιστάν.

Οι αναφορές έρχονται καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιμετωπίζει μια δικαστική προθεσμία για να δηλώσει τη θέση της σχετικά με τις αγωγές.

Η Ουάσιγκτον συνέχισε να αντιστέκεται στις εκκλήσεις των Ταλιμπάν να αποδεσμεύσουν τα κεφάλαια. Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την ομάδα ως νόμιμη κυβέρνηση στο Αφγανιστάν και συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν τους Ταλιμπάν ως «τρομοκρατική οργάνωση», γεγονός που εμποδίζει περαιτέρω τη μεταφορά κεφαλαίων.

Ωστόσο, η διοίκηση έχει αντιμετωπίσει πιέσεις να χρησιμοποιήσει τα κονδύλια για να βοηθήσει στη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση στη χώρα.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν πει ότι το 96% των Αφγανών θα μπορούσε να βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας το 2022. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού είπε ότι μόνο το 2% των Αφγανών έχει επαρκή τροφή.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από New York Times, AlJazeera



[ad_2]

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *