Σε λειτουργία προσεχώς ο πρώτος ΧΕΧ ναρκωτικών


Τον πρώτο Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) ναρκωτικών ο οποίος αναμένεται να λειτουργήσει το αμέσως επόμενο διάστημα στην οδό Καποδιστρίου στο κέντρο της Αθήνας επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Στους ΧΕΧ οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών μπορούν, υπό την επίβλεψη ειδικευμένου γιατρού κι εκπαιδευμένου προσωπικού (νοσηλευτής, ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, κοινωνιοθεραπευτής), να κάνουν ενέσιμη χρήση οπιοειδών ή/και άλλων ουσιών υψηλής επικινδυνότητας.

Οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου, ο οποίος θα λειτουργεί εντός του Σταθμού Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων (ΣΦΕΑ), έχουν ολοκληρωθεί, ενώ εντός των επόμενων ημερών θα εκδοθεί και η άδεια λειτουργίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η συστέγαση του ΧΕΧ με τον ΣΦΕΑ δεν είναι τυχαία, καθώς με αυτόν τον τρόπο οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τις υπηρεσίες του δημόσιου συστήματος και να λαμβάνουν ολιστική φροντίδα.  

Εντός του ΧΕΧ θα παρέχονται υπηρεσίες όπως:

  • Ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για την ενέσιμη χρήση προαποκτημένων ναρκωτικών ουσιών από τους λήπτες/ριες των υπηρεσιών και τη βραχεία παραμονή τους αμέσως μετά τη χρήση.
  • Κατάλληλος εξοπλισμός για την ασφαλή χρήση ναρκωτικών ουσιών εντός των ΧΕΧ.
  • Επείγουσα φροντίδα σε περιπτώσεις υπερδοσολογίας.
  • Συμβουλευτική ενημέρωση για την ασφαλή χρήση ναρκωτικών ουσιών κα την πρόληψη υπερδοσολογίας.
  • Διασύνδεση με προγράμματα αντιμετώπισης της εξάρτησης και υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας.
  • Διασύνδεση με κοινωνικές υπηρεσίες και ιδιαίτερα με υπηρεσίες ατομικής υγιεινής, παροχής σίτισης, ένδυσης, στέγασης και φιλοξενίας.
  • Διασύνδεση με δομές επείγουσας ιατρικής φροντίδας.
  • Παρέμβαση στην κρίση.
  • Συμβουλευτική και κατάλληλα μέσα (προφυλακτικά, σύνεργα χρήσης) για την αποφυγή μετάδοσης σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) και άλλων μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Οι ΧΕΧ βασίζονται στη λογική ότι η πολιτεία οφείλει να φροντίζει, πέρα από τα άτομα που κάνουν χρήση ουσιών και επιθυμούν να απεξαρτηθούν, και για την υγεία των ατόμων που έχουν χαμηλό ή κανένα κίνητρο για θεραπεία, προστατεύοντας παράλληλα τη Δημόσια Υγεία.

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *