Tα επόμενα βήματα στον ΣΥΡΙΖΑ

[ad_1]

«Με τετραπλάσιο ποσοστό από το Κίνημα Αλλαγής, οι συσχετισμοί είναι καθαροί. Η ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς θα γίνει με τους δικούς μας όρους», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην Κουμουνδούρου.

Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα -και συγκεκριμένα το ποσοστό του 31,5%- στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι η Φώφη Γεννηματά θα κληθεί να αποφασίσει αν θα συμπορευθεί με τη ΝΔ ή θα στηρίξει την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθεί σε εναλλακτικό πόλο εξουσίας και να διεκδικήσει εκ νέου την εξουσία.

Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να θεωρεί διαδικαστική την επανεκλογή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, στο συνέδριο του κόμματος το φθινόπωρο. Κατ’ επέκταση, βάζει πλώρη για τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε νέο σχηματισμό που θα είναι σε θέση -σύμφωνα με τον σχεδιασμό του- να ηγεμονεύσει στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Τις επόμενες μέρες θα συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Πριν τις διακοπές του Αυγούστου, θα συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή. Η αίσθηση που επικρατεί τόσο στο προεδρικό μπλοκ όσο και στην εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το ποσοστό που πέτυχε ο Αλέξης Τσίπρας στις εκλογές ανοίγει τη συζήτηση για την αναζήτηση ευθυνών χωρίς όμως να βυθίζει το κόμμα σε εσωστρέφεια.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να έχει στο πλευρό του τον Ευκλείδη Τσακαλώτο -έλαβε 45.000 ψήφους στις εκλογές- και τα βασικά στελέχη των 53+, κάτι που μένει να αποδειχθεί την κρίσιμη ώρα για τις εσωκομματικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τοποθέτηση – κλειδί για τον χαρακτήρα που προσδίδει στις επικείμενες εξελίξεις, με κεντρική ιδέα τη δημιουργία ενός «νέου ΠΑΣΟΚ», θεωρείται η εξής αποστροφή Τσίπρα:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ από ένα κόμμα με τεράστια αναντιστοιχία μελών και ψηφοφόρων έλαβε εντολή μετασχηματισμού σε μια μεγάλη παράταξη, σε μια μεγάλη παράταξη, σε ένα σύγχρονο και μαζικό, αριστερό, προοδευτικό κίνημα, με βαθιές ρίζες και ισχυρούς δεσμούς στον εργαζόμενο λαό και την κοινωνία. Αυτούς τους δεσμούς θα σφυρηλατήσουμε το επόμενο διάστημα από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

naftemporiki.gr



[ad_2]

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *